Op sollicitatiegesprek!

Je hebt een interessante vacature gezien, hebt een knaller van een brief geschreven, je CV op orde gemaakt en nu word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Mooi! Alleen is dit dus een online sollicitatiegesprek. Dat kan best intimiderend zijn als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Heb je al vaker een online sollicitatiegesprek gehad? Dan zijn deze tips misschien gesneden koek voor je, toch kan het altijd beter en vis je er misschien nog een handige tip uit!

1. Je voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je dus voldoende voor, oefen je gesprek. Zorg dat je weet via welke app je het gesprek gaat hebben. Maak zelf eens een gesprek aan via die app of kijk een tutorial zodat je weet wat je te wachten staat.
Dit is best belangrijk, zo kom je namelijk niet 5 minuten van tevoren voor gekke verassingen te staan.

2. Je profielfoto

Zorg dat op alle plekken waar je een profielfoto kunt instellen, een goede profielfoto instelt. Waarom? Mensen zien graag een gezicht bij een persoon, ook online. Dit is ook meteen het eerste wat jou (misschien) toekomstige werkgever ziet.

3. De internetverbinding

Deze heb je misschien al 1000 keer voorbij zien komen. Toch gaat het vaak genoeg fout. Via websites als speedtest.net kun je de snelheid van je internet controleren.

Welke internetsnelheid heb je nodig voor welke app? We hebben de aanbevolen internetsnelheid vereisten per platform even in een tabelletje gezet voor je:

DownloadUpload
Teams40Mbps40Mbps
Skype35Mpbs35Mbps
Google Meet32Mbps32Mbps
Zoom38Mbps30Mbps


De echte waardes zijn lager, maar vaak gebruikt je laptop of telefoon op de achtergrond ook nog bandbreedte. Met deze snelheden ben je vaak ook veilig als een huisgenoot besluit een nieuwe game te gaan downloaden.

4. Camera? Geluid? Actie!

Zorg ervoor dat je camera en geluid aanstaan en dat je op een goede manier in beeld bent. Niet te veel licht, niet te weinig. Niet te ver van de camera, niet te dichtbij. Je kunt de foto op je ID of rijbewijs als referentie gebruiken voor de ideale afstand.
Zet je camera op ooghoogte. Zo ben je goed zichtbaar voor de andere kant.

5. Achtergrond apps

Heb je apps die op de achtergrond aanstaan? Gewoon alle apps, die niet je niet nodig hebt voor je sollicitatiegesprek, afsluiten.

6. Je kleding

Er netjes en verzorgd uitzien is een must. Kies iets waarvan jij denkt dat het bij de organisatie past waar je solliciteert en comfortabel in voelt.

En dat geldt niet alleen voor de kleding die in beeld komt. Trek dus ook even een nette broek en schoenen aan. Het is namelijk erg gĂȘnant als je tijdens het gesprek toch onverwachts moet opstaan omdat je bejaarde buurvrouw doodleuk 5 minuten lang met haar trouwring op het raam blijft staan tikken.

7. Je omgeving & achtergrond

Een opgeruimde kamer is natuurlijk stukken beter dan een keuken met de vaat van 10 dagen opgestapeld. Je kunt natuurlijk ook je achtergrond vervagen in de app die je gebruikt of een standaard achtergrond kiezen. Weet je niet hoe? Check het een dag van tevoren. Dat hoef je je daar vlak voor je online sollicitatie niet druk om te maken. Kun je je lekker concentreren op het gesprek zelf.

Toch is het verstandig om ook de kamer, waarin je belt, op te ruimen. Het is bewezen dat veel mensen rustiger werken (en dus ook gesprekken voeren) in een opgeruimde kamer.

8. Je sollicitatiegesprek beginnen

Het standaard praatje over hoe de reis ging is er bij een online sollicitatiegesprek simpelweg niet. Je zult het gesprek op een andere manier moeten beginnen of aan de gang kunnen houden.

Indien je het gevoel krijgt dat je het gesprek een beetje op gang moet helpen kun je beginnen met wat smalltalk over bijvoorbeeld het weer.

9. Lichaamstaal

Maak oogcontact, ook online! Ja, het is even anders dan in het echt. Kijk niet alleen naar je scherm, maar kijk ook regelmatig even recht in de lens.

Zorg voor een open en actieve houding, let op je handen en armen; zwaai die in al je enthousiasme niet steeds langs de camera, daar word je gesprekspartner op den duur tureluurs van.

10. Je sollicitatiegesprek afsluiten

Vaak nemen mensen bij videogesprekken minder tijd voor een goede afronding. En dat is jammer. Want ook dat is belangrijk. Zorg er dus voor dat jij aan het eind van het gesprek goed weet waar je aan toe bent. Heb je nog vragen? Weet je hoe het vervolg van de sollicitatieprocedure eruitziet?

Is jouw beeld van organisatie en de functie helemaal helder? Nee? Stel je vragen! Ja? Rond vriendelijk en kordaat af.

Online sollicitatietips


De voordelen van een online sollicitatiegesprek

Je hebt Ă©Ă©n supergroot voordeel bij online solliciteren: je kunt ongegeneerd en ongezien een spiekbriefje gebruiken. Schrijf vragen die je wil stellen of belangrijke steekwoorden op een briefje en plak dat naast de camera van je laptop of tablet. Dan valt het niemand op als jij even checkt of je alles al hebt verteld of gevraagd. Moet je alleen niet te klein schrijven en zorgen dat je het zelf makkelijk kunt lezen.
Zorg dus wel dat het niet opvalt dat je constant aan lezen bent tijdens het gesprek.

En verder?

Vooraf: Ben op tijd, bereid vragen voor, ken je eigen CV op je duimpje, verdiep je in de organisatie, lees de vacature nog een keer goed door en bedenk vast hoe je jouw ervaring en vaardigheden kunt koppelen aan functievereisten.

Tijdens: geef heldere en concrete antwoorden en stel gerust relevante vragen. Durf de tijd te nemen voor een antwoord. Een korte stilte laten vallen is echt niet erg. En ben niet bang om je positieve kanten op een oprechte manier te benoemen.

‘Huh, maar die tips, die ken ik al’, zul je denken. Dat kan heel goed. Als je je online sollicitatiegesprek goed hebt voorbereid, lijkt dit namelijk verdacht veel op een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek.

En nu? Klaar om aan de slag te gaan? Ready for some action? Bekijk onze actuele vacatures. Zit er een functie waar jij wel een online sollicitatie aan wil wagen? Of ben je toe aan een carriĂšreswitch?