#1 wees onderscheidend
Met een simpel Word documentje met een aantal regels over jouw werkervaring ga je echt niet die droombaan binnenslepen. Tegenwoordig zijn er online heel veel leuke templates te vinden om jouw CV lekker te laten opvallen. Gebruik een gave foto als achtergrond of werk met leuke icoontjes, zorg er natuurlijk wel voor dat het geen knutselwerk wordt en dat al jouw gegevens duidelijk leesbaar zijn. Gebruik tools zoals Canva om jezelf te onderscheiden.
Hier kan je natuurlijk mee spelen. Verplaats jezelf in de persoon die straks jouw CV gaat lezen. Wie is dat? Stel je solliciteert op een creatieve functie, dan kan je jouw creativiteit laten doorschemeren in je CV. Als het een wat meer analytische functie betreft is het verstandig om de CV zakelijk en straight-to-the-point te houden.
#2 Laat irrelevante werkervaring weg
Dat leuke oppas baantje of vakkenvullen bij de supermarkt is niet relevant voor jouw toekomstige werkgever. Leg de focus op jouw werkervaring die er echt toe doet. Heb je vrijwilligerswerk gedaan of een toffe cursus gevolgd? Voeg dit dan ook toe aan jouw beste CV.
#3 Zorg dat jouw CV volledig is
Elk CV bevat in de basis dezelfde punten. Dit zijn: contactgegevens, een stukje over jezelf, werkervaring, opleidingen, vaardigheden en kennis.
Bij contactgegevens gaat het bijvoorbeeld om je naam, adres, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer. Dit kan verschillen per vacature. Stel je reageert op een toffe functie als webdesigner. Dan kan je hier ook jouw (eventuele) website toevoegen.
Een stukje over jezelf werkt onderscheidend, neem hiervoor dan ook de tijd en vermijd clichés. Dit mag best een persoonlijk tintje bevatten en hoeft niet alleen maar over werkervaring te gaan.
Jouw mogelijk nieuwe werkgever kijkt graag naar relevante werkervaring. Bij het benoemen van werkervaring begin je altijd in het heden en ga je naar het verleden. Zoals eerder aangegeven, mag je selectief zijn. Korte bijbaantjes die niet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert kan je weglaten.
Net zoals bij werkervaring zet je jouw opleidingen neer van het heden naar het verleden. Beschrijf je opleidingen tot en met je middelbareschooldiploma. Vergeet vooral niet te benoemen of je de opleiding gehaald hebt!
Op een CV is ook altijd ruimte voor het benoemen van kennis en vaardigheden. Zorg wel dat de skills waarde toevoegen aan jou als sollicitant. Skills zoals Word kan iedereen wel en voegen daarom weinig waarde toe. Denk na over de functie waarop je solliciteert en welke vaardigheden jij hebt waardoor de baan bij jou past. Deze benoem je.
En dan het laatste punt: wel of geen foto? De keuze is natuurlijk aan jou. Houd er wel rekening mee dat 90% van de bedrijven je waarschijnlijk gaan Googelen in de hoop zo toch een beeld van jou te vinden (let dus ook op welke internet sporen je achterlaat). Wanneer je wel kiest voor een afbeelding, zorg dan wel voor een professionele foto en geen vakantiefoto.
#4 Wees eerlijk
Een CV is natuurlijk bedoeld om jezelf te verkopen maar let er wel op dat je niet gaat liegen in je CV. Uiteindelijk hebben jouw toekomstige collega’s snel genoeg door of jij de nieuwe functie wel of niet goed kan vervullen. Bescherm jezelf en wees gewoon eerlijk, al mag je jezelf natuurlijk wel goed neerzetten in je CV.
#5 Laat je CV altijd checken op spel- en typefouten
Spel- en typefouten zijn 1 van de grootste ergernissen als het gaat om CV’s. Met spel- en typefouten in je CV sta je meteen 1-0 achter. Laat je CV dus altijd checken door iemand die goed is in spelling, zo laat je meteen de juiste indruk achter.
Tijd om jouw CV te laten rocken! Veel succes met solliciteren. Zoek je nog een leuke baan binnen de Zorg, het Sociaal Domein of Omgeving & Recht? Bekijk dan hier onze beste vacatures.