Werk + gezin + thuiswerken + privetijd = stress?
Voordat het thuiswerken een norm werd, was er een duidelijke scheiding tussen ons professionele leven en ons gezinsleven. Maar toen begon het massale thuiswerken en vermengden werk en gezin zich. Skype-vergaderingen en Zoom-sessies werden de nieuwe norm, vaak met kinderen op de achtergrond.
Onze levens waren in disbalans, en plotseling was er een dringende behoefte aan efficiënt timemanagement. Hoe kon je volledig werken en tegelijkertijd zorgen voor je gezin? Hoe kon je een goede balans tussen werk en privé behouden?
De kip, de wip en de balans
Een tijdje geleden ging een kort filmpje viraal op TikTok. De kip stond op een wip. En liep heen en weer van de ene naar de andere kant. Toen de kip had uitgevogeld hoe de wip werkte, maakte ze er al snel een spelletje van. Ze liep van de ene kant naar de andere kant. Zodra het rechter stoeltje op de grond kwam, liep ze terug naar links en liet het linker stoeltje op de grond komen. En niet zonder kop, zoals de gallus gallus domesticus volgens homo sapiens vaak beweegt. Maar ze was helemaal in evenwicht en ze wist precies wat ze deed.
Een kip met gevoel voor de werking van de wip. Zoals publiek bij een optreden van Snollebollekes ging ze volledig in balans van links naar rechts. En ze leek zich er prima mee te vermaken. Met het balanceren tussen het ene en het andere uiterste.
7 tips voor een betere balans tussen werk en privé
Stop dus met het rondlopen als een kip zonder kop. Hoe kun je je werk en je gezinsleven beter in balans krijgen
Hieronder vind je de 7 Gouden tips van Joinuz voor een betere werk privé balans:
1. Stop met overwerken
Overwerken kan contraproductief zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de productiviteit afneemt naarmate de werkuren toenemen. Door de dag af te sluiten en tijd vrij te maken voor jezelf en je gezin, kun je zowel mentaal als fysiek herstellen.
2. Nee is ook een antwoord
Het is belangrijk om grenzen te stellen, zowel op het werk als thuis. Als je je overweldigd voelt door te veel verantwoordelijkheden, overweeg dan om wat taken uit handen te geven of bepaalde verzoeken af te wijzen. Door grenzen te stellen, zorg je voor een goede balans tussen werk en vrije tijd.
3. #DurfTeVragen
Niemand kan alles alleen doen. In onze moderne samenleving is het belangrijk om te beseffen dat het oké is om hulp te vragen. Of het nu gaat om een taak op het werk of thuis, samenwerking kan je helpen je doelen te bereiken zonder je overweldigd te voelen.
4. Stel prioriteiten
Niet alle taken zijn even belangrijk. Leer taken te prioriteren op basis van hun urgentie en belangrijkheid. Door je te concentreren op wat echt telt, kun je effectiever werken en meer tijd vrijmaken voor persoonlijke activiteiten.
Leren hoe je beter prioriteiten kunt stellen? Check dan de ultieme prioriteitenmatrix
5. Beperk je bereikbaarheid
In een wereld waar technologie ons constant verbindt, kan het verleidelijk zijn om altijd bereikbaar te zijn. Het kan soms zelfs als een verplichting voelen. Maar het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen over wanneer je wel en niet bereikbaar bent, zodat je ongestoord kunt genieten van je vrije tijd.
Ben je niet bereikbaar? Check je mail dan ook niet en zet de notificaties op je telefoon uit.
6. Ben en plan realistisch
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wat je op een dag kunt bereiken. Probeer niet te veel op je takenlijst te zetten en geef jezelf voldoende tijd om elke taak grondig en effectief te voltooien.
Voor een goede werk privé balans is het dus ook zaak om kritisch te kijken naar je eigen planning. Zo voorkom je dat je achter de feiten aanloopt en je privétijd in de knel komt, doordat je zelf je werk niet goed hebt gepland. Want zoals we bij punt 1 al besproken hebben, overwerken kan contraproductief zijn.
7. Plan tijd op te niksen
Ah, de verloren kunst van het niks doen. Hoe lang geleden is het dat je echt even niks deed? Niks. Dus: geen telefoon, geen tv, geen spelletje, geen boek of krant. Niks. Soms even niks doen is net zo belangrijk als alle dingen die je moet, die je graag wil doen, of die je routinematig doet.
Regelmatige pauzes gedurende de dag kunnen je helpen je concentratie te behouden en vermoeidheid te verminderen. Dit kan zo eenvoudig zijn als een korte wandeling, wat frisse lucht inademen, of gewoon een momentje niks.
Waarom is een goede werk privé balans zo belangrijk?
In een professionele omgeving is continu 'aan staan' niet haalbaar. Je riskeert opgebrand te raken, oftewel een burn-out. Aan de andere kant, als je te veel aan het ontspannen bent en je taken verwaarloost, kan dat je carrière schaden. Het gaat om balans. Wanneer je die juiste verhouding vindt, merk je dat je stress vermindert, je jezelf beter voelt en ook op de werkvloer productiever bent. Een goede werk-privé balans? Dat is goud waard.