De voordelen
1. Flexibiliteit en autonomie
Een van de grootste voordelen van het werken als zzp'er bij de overheid is de vrijheid en flexibiliteit die het je biedt. Als zelfstandig ondernemer bepaal je namelijk zelf welke opdrachten je aanneemt, wat je uurtarief is en op welke manier je werkt. Je hebt de mogelijkheid een betere balans te creëren tussen werk en privé en projecten te kiezen die écht bij jou passen.
2. Fiscale voordelen
Als zzpâer heb je diverse fiscale voordelen die werknemers in vaste dienst niet hebben. Zo zijn bepaalde kosten die je als zelfstandig ondernemer maakt, zoals je werkruimte en -middelen, aftrekbaar van de belasting.
3. Hoger uurtarief
Een ander aantrekkelijk aspect van werken als zzpâer is het hogere uurtarief dat je kunt vragen in vergelijking met werknemers in vaste dienst. Als zelfstandig ondernemer kun je je uurtarief zelf bepalen, rekening houdend met je vaardigheden, ervaring en de waarde die je aan een opdracht toevoegt. Hierdoor heb je als zzp'er de mogelijkheid om je inkomsten te verhogen, vooral naarmate je meer ervaring en expertise opbouwt.
4. Veel beschikbare en verschillende opdrachten
Als zzp'er bij de overheid kun je toegang krijgen tot uiteenlopende interessante opdrachten en projecten. Overheidsinstellingen werken vaak samen met externe partijen voor specifieke projecten en als zelfstandig ondernemer kun je eenvoudiger in aanmerking komen voor deze opdrachten. Dit biedt niet alleen nieuwe kansen, maar het kan er ook voor zorgen dat je een waardevolle professionele ontwikkeling doormaakt. Daarnaast heb je vaak ook veel variatie in opdrachten. En dat helpt je om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en je professionele portfolio uit te breiden. Deze variatie kan je carriĂšre verrijken en je nog aantrekkelijker maken voor toekomstige opdrachtgevers.
5. Opbouwen van een netwerk
Als zzp'er heb je de mogelijkheid om met een breed scala aan mensen samen te werken, zowel binnen de overheidsinstellingen als in andere zzp-kringen. Deze samenwerking kan leiden tot waardevolle netwerkmogelijkheden en het delen van kennis en ervaring, wat je als zelfstandig ondernemer kan helpen verder te groeien.
6. Toegevoegde waarde voor de maatschappij
Werken bij de overheid kan extra motiverend en inspirerend zijn. Het werk dat je doet heeft vaak betrekking op de gehele maatschappij. Op deze manier ben je echt van toegevoegde waarde voor de samenleving.
7. Ontwikkelen van ondernemersvaardigheden
Als zzp'er ben je niet alleen verantwoordelijk voor je opdrachten, maar ook voor het runnen van je eigen bedrijf. Dit betekent dat je ondernemersvaardigheden, zoals marketing, onderhandelen en klantrelatiebeheer verder ontwikkelt. Deze waardevolle vaardigheden kunnen ook buiten je zelfstandige werk goed van pas komen.
8. Invloed op je eigen succes
Ten slotte heb je als zzp'er directe invloed op je eigen succes en inkomsten. Het harde werk en de inzet die je in je opdrachten steekt, worden direct weerspiegeld in je resultaten. Je prestaties en je onafhankelijkheid kunnen je motivatie vergroten en ervoor zorgen dat je nog meer voldoening uit je werk haalt.
De nadelen
Al met al biedt werken als zzpâer bij de overheid vele voordelen. Van de vrijheid en flexibiliteit tot hogere uurtarieven. Hoewel werken als zelfstandige aantrekkelijke voordelen biedt, is het belangrijk om ook rekening te houden met de mogelijke nadelen:
1. Je hebt ervaring nodig
Om als zzp'er aan de slag te gaan bij de overheid, heb je vaak wat ervaring nodig in het vakgebied waar je in wilt werken. Dit komt omdat de overheid vaak op zoek is naar professionals met een track record.
2. Je hebt meer kosten
Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je kosten, zoals verzekeringen, pensioensopbouw en boekhouding. Dit kan een flinke kostenpost zijn, waardoor je netto inkomen lager kan zijn dan wanneer je in loondienst bent.
3. Geen inkomen tijdens vakantie
Als zzp'er heb je geen recht op vakantiegeld. Dit betekent dat je tijdens je vakantie geen inkomen hebt. Je kunt dit opvangen door je vakantiedagen op te nemen of door extra opdrachten te zoeken.
4. Boekhouding
Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je boekhouding. Dit kan een tijdrovende en complexe taak zijn. Je kunt ervoor kiezen om je boekhouding te laten doen door een accountant, maar dit is een extra kostenpost.
5. Nieuwe wetgeving DBA
Benieuwd naar de huidige status van deze wetgeving? We vertellen je er alles over in ons blog: Alles over de wet DBA, de wet VBAR en Schijnzelfstandigheid.
De nieuwe wetgeving DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) (uitgesteld tot 2024) kan gevolgen hebben voor zzp'ers die opdrachten uitvoeren voor de overheid. De wetgeving bepaalt onder welke voorwaarden een zzp'er als zelfstandige of als werknemer wordt gezien. Als je als zzp'er wordt aangemerkt als werknemer, dan heb je recht op dezelfde rechten en plichten als een werknemer in loondienst. Dit kan gevolgen hebben voor je inkomen, je werktijden en je arbeidsvoorwaarden.
Het is belangrijk om deze aspecten in overweging te nemen voordat je daadwerkelijk gaat starten als zzpâer. Zorg dat je over de juiste vaardigheden beschikt en een stevig netwerk hebt om de negatieve impact van deze nadelen te minimaliseren. Maar bovenal geldt dat je als zzpâer een heel grote invloed hebt op je eigen succes. Je kunt immers helemaal je eigen pad bewandelen.
Wij wensen je veel succes! En mocht je bij ons nou een interessante vacature op zzp-basis zien en you want to join us, dan horen we natuurlijk graag van je!