Vaak staat er in vacatures iets in de zin van ‘salariëring conform CAO GGZ-salarisschaal 50’. Interessant, maar wat houdt dat nou precies in? Hoog tijd om je even te verdiepen in de CAO GGZ-salarisschalen.
Afspraken en regelingen in de CAO GGZ
Als je in de geestelijke gezondheidszorg aan het werk gaat, is de CAO GGZ op jou van toepassing. In deze CAO GGZ staan namelijk de afspraken over de arbeidsvoorwaarden. Deze gelden voor iedereen die werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg. Wil je weten hoe zaken zoals bijvoorbeeld overwerken, werktijden en je pensioen geregeld zijn? Dit vind je terug in de CAO.
En uiteraard minstens zo belangrijk: in de CAO GGZ staan ook de salarisschalen vermeld. Als je eenmaal weet in welke salarisschaal je functie valt, kun je snel terugvinden welk salaris hierbij hoort.
De CAO GGZ-salarisschalen in vogelvlucht
Erg handig dus, zo’n CAO. Je gaat meteen op zoek naar de online versie hiervan en scrolt vol goede moed naar hoofdstuk 7 – functiewaardering en salariëring. Maar dan... Blijk je per salarisschaal verschillende mogelijkheden te hebben! Zo is er per salarisschaal een aanloopschaal en zijn er twee functieschalen: A en B. Wat moet je daar nou mee?
Gelukkig is het niet zo ingewikkeld als het in de eerste instantie misschien lijkt. Hiervoor gelden namelijk de volgende regels:
● Voor de salarisschalen 10 t/m 40 moet je over minimaal één functiejaar beschikken
● Voor de salarisschalen 45 t/m 60 moet je over minimaal twee functiejaren beschikken
● Voor de salarisschalen 65 t/m 80 moet je over minimaal drie functiejaren beschikken
Meer werkervaring = hogere functieschaal
Je werkervaring bepaalt in welke functieschaal je wordt ingedeeld. Als je nog niet voldoende functiejaren hebt opgebouwd voor de functie waarin je werkzaam bent, kom je in de aanloopschaal terecht. Als je het aantal benodigde functiejaren hebt opgebouwd, kun je doorgroeien naar functieschaal A en vervolgens naar B. Ook voor deze twee schalen geldt over het algemeen dat je het benodigde aantal functiejaren moet hebben opgebouwd om door te kunnen stromen.
Onderhandelen over je functieschaal
In de CAO GGZ liggen de salarisschalen vast, maar dit betekent niet dat jij helemaal geen eigen inbreng meer hebt. Verre van dat zelfs, want bij het arbeidsvoorwaardengesprek voor je nieuwe baan mag je gerust onderhandelen over de functieschaal waarop je wordt ingedeeld.
Niet alleen je werkervaring is een belangrijk onderwerp bij het vaststellen van de functieschaal. Wellicht breng je ook heel veel relevante kennis met je mee of beschik je over andere vaardigheden
die essentieel zijn voor je nieuwe functie. Noem dit gerust! Het kan je zo maar aan enkele tientallen euro’s extra per maand helpen.
Kun je doorgroeien naar een andere salarisschaal?
Als je helemaal op je plek zit en elke dag met plezier naar je werk gaat, vliegen de jaren zo voorbij. Voor je het weet ben je ongemerkt doorgegroeid binnen de salarisschaal die bij je functie hoort en zit je aan het zogenaamde ‘plafond’. Je verdient het maximale salaris dat bij je functie hoort.
Als je eenmaal dit plafond hebt bereikt, blijft je salaris gelijk. Natuurlijk zijn er af en toe algemene Cao-verhogingen waardoor je salaris verhoogd wordt, maar binnen de salarisschaal kun je niet verder groeien. Dit is over het algemeen alleen mogelijk wanneer je een andere (hoger ingeschaalde) functie krijgt.
Vind je nieuwe baan met Joinuz
Wil jij aan de slag binnen de geestelijke gezondheidszorg? Dan ben je bij Joinuz aan het goede adres! Wij weten namelijk hoe waardevol en bijzonder dat kan zijn. Werken binnen de geestelijke gezondheidszorg betekent dat je er bent voor anderen, net zoals dat Joinuz er is voor jou.
Joinuz helpt je met het vinden van je droombaan in de geestelijke gezondheidszorg. Bekijk alvast al onze beschikbare vacatures en aarzel niet om contact op te nemen voor een kennismakingsgesprek. Bel ons, stuur een e-mail of vul het contactformulier in. Leuk om je te leren kennen!
Wij kijken graag samen met jou naar welke functie er bij jou past (én zorgen er uiteraard voor dat je zo gunstig mogelijk binnen GGZ-salarisschaal start).