Wijkbeheerder?
De rol van wijkbeheerder komt eigenlijk voort uit de vroegere huismeester. Alleen hangt zijn stofjas al lang aan de kapstok en vervangt hij geen gloeilampen meer in de portiek. Maar fungeert hij tegenwoordig als sociale spil tussen bewoners, de woningcorporatie en gemeentelijke instanties.
Voor de juiste persoon is de functie van wijkbeheerder een prachtige uitdaging. Een wijkbeheerder weet precies wat er speelt in de wijk en zorgt samen met de woningcorporatie dat de leefbaarheid er zo goed mogelijk is. Denk jij graag mee over hoe je ‘jouw’ wijk nog schoner, veiliger en groener kunt maken? Draag je graag een steentje bij om de sociale cohesie in de wijk te verbeteren en zie je er ondertussen ook op toe dat beschadigde of kapotte items tijdig hersteld of vervangen worden? Signaleer je snel misstanden en zie je het als uitdaging om daarop actie te ondernemen? Lees dan vooral verder.
Een wijkbeheerder bouwt bruggen
Iemand die goed en snel kan schakelen met verschillende partijen. Een verbinder en bruggenbouwer pur sang. Dat zijn een paar belangrijke eigenschappen van een wijkbeheerder. En natuurlijk is je werk niet alleen maar leuk. Soms is het ook een uitdaging, als mensen of partijen tegenover elkaar lijken te staan. Maar als verbindingsofficier weet je als geen ander de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.
Een wijkbeheerder kent iedereen
De persoon in deze rol kent niet alleen de bewoners in de wijk. Hij heeft ook goed contact met belangrijke partners, zoals bijvoorbeeld de gemeente, de wijkagent en het buurtteam. Een wijkbeheerder kan eigenlijk wel met iedereen door een deur en zorgt ervoor dat bewoners zo prettig mogelijk wonen en dat alle andere partijen ook tevreden zijn met de gang van zaken in de wijk.
Een wijkbeheerder is aanspreekpunt
Hebben bewoners een vraag over hun woning of wijk? Is er een probleem ontstaan? Zijn er klachten over de (leefbaarheid in de) wijk? Als wijkbeheerder ben jij het eerste aanspreekpunt voor de bewoners. Je signaleert problemen met en/of tussen bewoners en gebruikt je eigen inzichten en ervaring om deze in goed overleg op te lossen. Kom je er zelf niet uit? Dan schakel je andere partijen in, op zoek naar de juiste oplossing.
Een wijkbeheerder zorgt voor balans
Je weet wat er speelt, kunt prioriteiten stellen en bent in staat de juiste afwegingen te maken. Je bent tactisch scherp en hebt respect voor iedereen. Je bent succesvol, omdat je als geen ander weet wat er in de wijk speelt. Je luistert naar je onderbuikgevoel en neemt je verantwoordelijkheid zodra dat nodig is. Zo zorg jij voor een fijne balans in de wijk.
Een wijkbeheerder maakt praatjes
Komen er nieuwe huurders in het huis op de hoek? Dan vind je het fijn om even kennis te maken. Signaleer je dat een oudere in de buurt eenzaam is? Dan kom je in actie. Heb je gehoord van een probleem tussen buren in de straat? Jij probeert ervoor te zorgen dat de lucht wordt geklaard. Als wijkbeheerder hoef je geen praatjes te hebben. Maar je maakt ze wel.
Een wijkbeheerder komt afspraken na
Vaak zijn er in een gemeente of wijk afspraken gemaakt over het beheer en onderhoud, over de leefbaarheid en over participatie van bewoners. Als wijkbeheerder zorg je ervoor dat deze afspraken ook echt worden nagekomen in jouw buurt.
De ideale wijkbeheerder?
Die is er niet. Omdat iedere wijk anders in elkaar zit. Omdat er in iedere wijk weer andere dingen spelen. Omdat geen twee bewoners hetzelfde zijn. Maar als je zou vragen of we een paar belangrijke kwaliteiten kunnen noemen, dan zijn dat:
- je maakt gemakkelijk contact met mensen
- je bent niet bang om mensen aan te spreken op hun gedrag
- je bent een sociale kameleon met een groot aanpassingsvermogen
Kortom: een wijkbeheerder zorgt voor zijn wijk.
Natuurlijk ziet hij er nog steeds op toe dat alle verlichting werkt, dat defecten snel worden verholpen en dat de buurt er netjes en schoon bij ligt. Maar meer dan dat probeert hij een zo prettig mogelijk leefklimaat te creëren voor iedereen. Zo zorgt een wijkbeheerder – samen met bewoners, corporatie en gemeente – echt voor zijn wijk.
Maar wat verdient een wijkbeheerder?
Dat is natuurlijk altijd afhankelijk van verschillende factoren, zoals je ervaring, opleidingsniveau etc., maar de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak behoorlijk goed. Een vast contract conform CAO is een serieuze optie en een leaseauto behoort ook vaak tot de mogelijkheden. Reiskostenvergoeding? Check. Pensioenregeling? Natuurlijk. Een aanvullende opleiding? Is zeker ook bespreekbaar.
En? Lijkt het je wel wat, zo’n centrale rol in een woonwijk? Kijk eens naar onze vacatures voor de functie van wijkbeheerder. Zit er een baan bij waar je meer over wil weten? Bel of mail ons en we vertellen het je graag!