Wat houdt detacheren precies in?
Eigenlijk is het heel simpel: als gedetacheerde ben je in dienst van de organisatie die jou detacheert (een leuke club als Joinuz bijvoorbeeld). Met deze organisatie sluit je een arbeidscontract af met alle werknemers-/werkgeverstoeters en bellen die je kent van een regulier dienstverband: primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als een marktconform salaris, het recht op vakantiedagen en vakantiegeld, een redelijke opzegtermijn, dat soort dingen.
En dan ga je aan de slag. Niet bij het detacheringsbureau zelf, maar bij een van zijn opdrachtgevers, waaraan je als het ware wordt uitgeleend. Natuurlijk altijd in overleg met jou. En natuurlijk doet de detacheerder (wij bijvoorbeeld) zijn uiterste best om je werk naadloos te laten aansluiten op jouw skills, wensen en ambities. Dat lukt natuurlijk niet altijd voor de volle 100%, maar heel vaak ook wel. Ben je klaar met een klus? Dan gaat je detacheerder direct op zoek naar een nieuwe job voor je. Zodat jij meteen door kunt naar je volgende opdracht. Zo zit jij nooit zonder werk en ben je continu verzekerd van een lekker inkomen.
Detacheren overheid | de voordelen
Een van de mooiste dingen aan detacheren is toch wel het feit dat je in relatief korte tijd veel werkervaring opdoet in uitdagende opdrachten bij de meest uiteenlopende organisaties. In hoog tempo bouw je een flink netwerk op, je vergroot je flexibiliteit en inzetbaarheid en je ervaart de verschillende bedrijfsculturen. En dat alles in jouw werkgebied.
Met jouw frisse blik op een opdracht of organisatie waar je gedetacheerd wordt, kun je nogal eens snel het verschil maken. Opdrachtgevers zijn dan ook vaak heel blij met jouw verse bloed, kennis en expertise. En dat maakt jouw job natuurlijk alleen nog maar leuker, want waardering krijgen voor het werk dat je doet, dat wil toch iedereen?
En als kers op de taart heb je natuurlijk de zekerheid van een vast dienstverband bij de detacheerder waar je voor werkt. Dus ook als je opdracht erop zit, word je gewoon doorbetaald.
Eerder schreven we al eens een artikel over de voordelen en de voordelen van detacheren. Teruglezen? Dat kan!
Detacheren overheid | de nadelen
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het werken bij de overheid als gedetacheerde. Zoals bij ieder soort werk en bij iedere werkgever, is niet elke opdracht altijd even aansprekend. Maar jij als professional snapt dat als geen ander en je laat daar natuurlijk niet door ontmoedigen, toch?
Niet iedere opdrachtgever bevindt zich op de ideale afstand vanaf je huis. Daardoor komt het weleens voor dat je iets verder moet reizen. Soms ga je aan de slag op een locatie die niet goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Daarom is het wel handig als je een rijbewijs en evt. een eigen auto hebt. Daarmee kun je je reistijd soms flink verkorten.
Een praktisch puntje: als gedetacheerde heb je niet met één, maar met twee partijen te maken. Dus wil je vakantiedagen opnemen, ben je ziek of zijn er andere zaken die je werk betreffen, dan zul je in veel gevallen twee keer je verhaal moeten doen of je vraag moeten stellen. Maar ach, als dat betekent dat je lekker aan de slag kunt om lekker te kunnen leven, dan mag dat geen probleem zijn, toch?
Past werken in de detachering bij mij?
Alleen al omdat je de moeite neemt om dit artikel te lezen, denken wij van wel. Zie jij eerder een uitdaging dan een probleem? Vind je het fijn om projectmatig te werken en hou je van afwisseling in je werk en je werkomgeving? Dan zijn er echt mooie vacatures te vinden voor je bij overheidsinstellingen.
Van bedrijfsjurist tot bouwinspecteur en van mooie adviseursrollen tot consultancyfuncties. Wil je weten welke vacatures Joinuz momenteel heeft bij overheidsinstellingen? Dat zie je hier.
Detacheren bij de overheid | de misverstanden
Een van de misverstanden die je vaak zult horen is dat de arbeidsvoorwaarden bij detachering minder goed zijn dan bij een regulier dienstverband. Niet waar. Een detacheerder is verplicht om dezelfde arbeidsvoorwaarden te hanteren die zouden gelden als je rechtstreeks bij een organisatie in dienst komt. En in een aantal gevallen lukt het ons zelfs om betere arbeidsvoorwaarden voor je te regelen. Misverstand 1 uit de wereld.
Er zijn kwade tongen die beweren dat detacheren slecht zou zijn voor je carrière. Omdat je niet vooruit zou komen en minder kansen zou hebben op bijscholing. Complete onzin. Door als gedetacheerde aan de slag te gaan bij de overheid geef je je carrière vaak juist een flinke boost. Je doet waardevolle ervaring op, leert snel te schakelen en krijgt snel inzicht in welk werk nou echt bij je past. En voor wat betreft bijscholing: wij stimuleren je daar juist in. In onze Joinuz Academy geven we je de mogelijkheid om te blijven leren, je skills steeds verder aan te scherpen en je kennis en expertise up-to-date te houden. Misverstand 2, no way.
“Bij een detacheerder ben je maar een nummertje.” Degene die dat beweert, heeft nog nooit als gedetacheerde gewerkt. En zeker niet via ons. Een detacheringsbureau zorgt juist erg goed voor zijn mensen, met veel persoonlijk contact, mogelijkheden voor nascholing, een gezellige borrel of barbecue op zijn tijd en een vraagbaak waarbij je altijd (nou ja, bijna) terecht kan. Dus ook misverstand 3 verwijzen wij naar het land der fabelen.
Dus: detacheren bij de overheid, ja of nee?
Daar kunnen wij heel kort over zijn: ja, doen. De overheid is een geweldige opdrachtgever; een betrouwbare en stabiele organisatie (die natuurlijk nooit failliet zal gaan), waar je de meest uiteenlopende en uitdagende functies kunt vinden op detacheringsbasis. Weten welke? Check hier onze overheidsvacatures. Wil je eerst eens met ons in contact komen en vragen stellen die je nog hebt na het lezen van dit artikel? Wij horen graag van je!