Signalen van te hoge werkdruk
Niet iedereen heeft evenveel energie of hetzelfde weerstandsvermogen. Waar de een fluitend âlekker bezigâ is, raakt de ander al snel gestrest. Het herkennen van de signalen van hoge werkdruk is dus essentieel om op tijd in te grijpen. Hier zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op jou werkdruk die te hoog is:
- Je raakt sneller geĂŻrriteerd
- Vergeten wordt een dagelijkse gewoonte
- Concentreren op je werk wordt moeilijker
- Je loopt constant achter de feiten aan
Dit kunnen allemaal signalen zijn dat de werkdruk mogelijk te hoog voor je is.
Neem jezelf eens onder de loep
Het is niet altijd makkelijk om toe te geven dat "nee" zeggen of delegeren moeilijk voor je is. Ook je privĂŠsituatie kan invloed hebben op hoe je de werkdruk ervaart. Sta eens stil bij jouw eigen rol hierin. Door zelfreflectie kun je je bewust worden van je eigen bijdrage aan de situatie en stappen ondernemen om deze te verbeteren.
Het kan natuurlijk zijn dat je echt te veel op je bordje hebt. Ga dan eens in gesprek met je baas.
Actie ondernemen tegen hoge werkdruk
Als je merkt dat je continu te veel werk hebt, kan het tijd zijn om dit te bespreken met je leidinggevende. Een goede werkgever neemt dit serieus en zoekt samen met jou naar oplossingen, mede omdat de kosten van een medewerker met burn-out klachten hoog kunnen oplopen. Proactief handelen is hierbij essentieel.
Concrete voorbeelden en oplossingen
Om je punt kracht bij te zetten, is het handig om gedetailleerd bij te houden wat je dagelijkse taken zijn en hoeveel tijd je daaraan besteedt. Giet alles in een mooi bestandje, zoân overzicht maakt jouw werkdruk namelijk inzichtelijk en concreet. Dit kan je helpen om je werkdruk concreet en inzichtelijk te maken voor je baas. Denk ook na over mogelijke oplossingen, zoals het herverdelen van taken of het aanpassen van deadlines. De kans is groot dat je samen tot een oplossing komt.
"Elk kantoor zou een stilteruimte moeten hebben. De werkgever zou iedereen moeten aansporen om elke dag ongeveer dertig minuten daarin door te brengen. Mediteren mag, maar het hoeft niet. Het gaat juist om rust, om niksen, om doelloos gedrag waar we behoefte aan hebben. Er zijn al wat bedrijven die dit soort ruimtes hebben. Google heeft een zogeheten nap pod, voor het doen van tukjes. Het gaat erom dat je middenin de drukte van het kantoor even rustig wordt, even naar jezelf luistert: hoe voel ik me, waar ben ik eigenlijk mee bezig. Even unpluggen."
Door: Alan Lightman, hoogleraar in de menswetenschappen aan het Massachussetts Institute of Technology.