1. Wat is jouw droombaan eigenlijk?
Hoe ziet jouw droombaan er eigenlijk uit? Heb je daar al een beeld bij?
Easy, ga meteen door naar stap 3.
Nog niet zover? Lees dan gewoon hier verder.
Ga op onderzoek bij jezelf
Heb je het allemaal nog niet helder wat je droombaan is? Gefeliciteerd, dan heb je nog wat leuk uitzoekwerk te doen! Nu mag je even helemaal los. Dus: fantaseer, dagdroom of visualiseer. Vergeet je comfortzone en kijk met een 360-graden blik om je heen. Wat voor werk zou jij graag doen, zelfs als je er niet voor zou worden betaald?
En stel jezelf eens een aantal vragen om helder te krijgen wat jouw droombaan zou kunnen zijn. Denk aan:
- Van wat tijdens mijn week word ik nu echt blij?
- Als geld geen rol speelde, wat zou ik dan met mijn tijd doen?
- Voor welke activiteit kunnen ze me in het midden van de nacht wakker maken?
- Wat zijn mijn sterke kanten die ik ook graag inzet?
- Welke kennis of ervaring heb ik nog niet?
- Welke cursus of opleiding zou ik daarvoor willen doen?
Ga op onderzoek bij anderen
Daarnaast is het ook handig om het er eens met anderen over te hebben. Mensen die je kent en vertrouwt. Praat daar eens open en eerlijk mee. Wat zien zij als belangrijke krachten in jou? Wat voor werk vinden zij bij jou passen? Welke kwaliteiten vinden zij mooi en belangrijk in jou? Luister naar ze en neem hun antwoorden serieus. Wie weet wat je ontdekt over jezelf en je ambitie, dat je eigenlijk was vergeten of gewoon voor lief nam.
Heb je een beetje helder wat jouw droombaan is? Ga door naar stap 2.
2. Droombaan? Check, check, dubbel check
Nu je denkt te weten wat de baan van je dromen is, is het toch goed om dat nog even goed na te gaan, voordat je je ergens blind in stort. Dit is het moment om je droombaan eens extra goed onder de loep te nemen. Wat zijn de nadelen van dit werk? Ben je bereid die nadelen te accepteren? Zou je altijd in weekenden werken als je meeste vrienden vrij zijn? Romantiseer je je droomjob niet een beetje en zitten er niet toch een hoop haken en ogen aan? Probeer eens met iemand te praten die jouw droombaan heeft of heeft gehad en vraag hem of haar het hemd van het lijf.
Nog steeds overtuigd dat dit dé baan voor jou gaat zijn? Nice! Stap 3, here you come.
3. Jaag na die droombaan!
Tijd om praktisch te worden. En om van die droombaan een concreet doel te maken. Stel je zelf een deadline. Wanneer wil jij je droombaan hebben gevonden? Doe je dat niet, dan is de kans vrij groot dat je jouw droombaan ook alleen maar in je dromen zult vinden. Een deadline helpt je om in actie te komen, om er echt voor te gaan. Wees daarbij realistisch en verwacht geen wonderen van jezelf of van de arbeidsmarkt. Er is niks mis mee om te zeggen dat jij - via tussenstappen â over drie jaar in je droombaan wilt zijn beland. Het is geen race, neem de tijd en richt je op jezelf.
4. Laat je netwerk voor je werken
Dit is het moment om je oren, je ogen, je ramen en je deuren open te zetten. In other words: schakel je netwerk in. Vertel mensen om je heen naar welke nieuwe baan je op zoek bent. Beschrijf wat je zoekt, in welke branche je zou willen werken, bij wat voor soort onderneming. Breid je netwerk uit, online en offline. Ken je mensen die je zouden kunnen helpen, omdat ze relevante ervaring hebben, de branche kennen waar jij in wil werken, of omdat ze goede connecties hebben? Stap op ze af, want als zij niet weten van jouw ambitie, weten ze ook niet dat je hun hulp zou kunnen gebruiken.
(Oh, en hou ondertussen de zuurpruimen die alleen maar naar je lachen en je zeggen âdat dat toch niks voor jou isâ, vriendelijk op afstand. Dit is jouw ambitie, jouw zoektocht, jouw droombaan en jouw leven, dus laat je niet afleiden.)
5. Grijp die droombaan
Goed, je bent al een heel eind op weg. Weet je zelfs al bij welke organisatie je wilt werken? Zorg er dan voor dat je een goede indruk op ze maakt. Wees creatief. Schrijf een kneiter van een (open) sollicitatiebrief met een sterke solliciatiemail en bel hun HR-afdeling of zorg dat je op een andere manier positief opvalt. Mag je op gesprek komen of heb je een sollicitatie via videobellen? Bereid je goed voor, zorg dat je weet te veertellen waarom jij en die functie zo goed bij elkaar functie passen. Noem je werkervaring, laat je enthousiasme en je expertise zien. Als jij en die baan echt een âmatch made in heavenâ zijn, dan voelt je gesprekspartner dat zeker ook aan en komt je droombaan nog dichter binnen handbereik.
(En onthoud ondertussen dat je niet per se meteen die droombaan hoeft te hebben. Als je zo binnenkomt bij de organisatie van je dromen, ben je weer een flinke stap dichter bij die droombaan.)
6. Creëer je eigen droombaan
Maar wat als het nu jouw droom is om voor jezelf te beginnen? Dan geldt eigenlijk hetzelfde. Spreek je uit, zet je netwerk in, creëer kansen voor jezelf en grijp ze met beide handen aan. Zet je plannen goed op papier, lees boeken en blogs van andere ondernemers en laat je inspireren, stroop die mouwen op en ga van start!
Of: heb je eigenlijk al een geweldige baan te pakken, maar ontbreekt er nog net iets aan voordat je het een droombaan kunt noemen? Praat eens met je leidinggevende; geef aan wat jou zou helpen om van jouw huidige job de baan van je dromen te maken. Zit dat in meer vrije dagen? Een extra uitdaging? Wedden dat je leidinggevende graag van jou hoort wat jij nodig hebt om nog blijer te zijn in je baan en nog beter te presteren?
Laat ons je helpen
Wat is jouw droombaan? Waar word jij nou echt blij van in je werk? Waar ligt jouw ambitie?
Wij horen het graag van je. Misschien zijn wij wel een van die experts met wie je eens zou moeten praten. Joinuz regelde al voor heel veel mensen de beste baan om lekker te kunnen leven. Dat doen we met heel veel plezier. Want dit is onze droombaan. Dus waarom zouden we jou niet kunnen helpen om die van jou te vinden? Hoe dan ook: succes en ga ervoor!