Hoe verloopt een tweede sollicitatiegesprek?
Tijdens je eerste sollicitatiegesprek heb je kennis gemaakt met de organisatie en de organisatie met jou. Jullie hebben de functie besproken en jij hebt jezelf dusdanig goed verkocht, dat ze nu nog nieuwsgieriger zijn naar je. Dus ben je uitgenodigd voor de tweede ronde. Is je tweede sollicitatiegesprek online? Lees dan even deze tips. En hierbij ga je meer de diepte in. In de meeste gevallen heb je je gesprek met andere mensen uit de organisatie. Tijdens je 2e gesprek gaan jullie allebei kijken of jullie een goede match zijn. Pas jij bij de functie, de organisatie, de mensen, de bedrijfscultuur, dat soort dingen. Ga er overigens van uit dat er nog een paar goede kandidaten zijn die ze voor een tweede keer willen zien. Dus niet achteroverleunen nu, je hebt nog wat werk te doen.
En daar helpen wij je graag bij. Hieronder de 8 stappen voor een goed tweede sollicitatiegesprek:
Tip 1: Evalueer je eerste gesprek
Denk goed na over hoe je eerste sollicitatiegesprek ging. Was je zelf tevreden? Werd je enthousiast van het gesprek en je gesprekspartners? Zie je jezelf daar al werken? Mooi! Ga dan eens na welke vragen je kreeg; welke vond je lastig? Waarom was dat? En: hoe voorkom je dat je bij je tweede gesprek tegen hetzelfde probleem aanloopt. Bedenk hoe je die lastige vragen anders zou kunnen beantwoorden, voor het geval ze nog een keer gesteld worden.
Tip 2: Bereid je voor op nieuwe vragen
Waarschijnlijk gaat je gesprekspartner tijdens je 2e
sollicitatiegesprek dieper in op wie jij bent. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Zijn jouw competenties en hun functieomschrijving echt een goede match? Past jouw persoonlijkheid bij hun organisatie? Bedenk welke vragen je nog meer kunt verwachten, bereid je antwoorden voor en bedenk concrete voorbeelden om je antwoorden kracht bij te zetten. En oefen je antwoorden eventueel hardop met jezelf, je huisgenoot, je hoogbejaarde stokdove buurvrouw of je volleybalcoach. Maakt niet uit met wie, maar jezelf dingen hardop horen zeggen helpt, echt.
Heb je nou tijdens je gesprek niet direct een antwoord paraat op een vraag? Geen paniek! Zeg rustig dat je het een lastige vraag vindt en dat je er graag later op terugkomt. Daar hebben ze vast alle begrip voor. En je komt nog professioneel over ook.
Tip 3: Denk na over vragen die je zelf hebt
Wat wil jij graag weten over de functie, de organisatie, je collegaâs, de bedrijfscultuur? Tijdens je tweede sollicitatiegesprek mag je de kans grijpen om je vragen te stellen. Sterker nog, je gesprekspartner zal dat alleen maar kunnen waarderen als je goede vragen stelt. Daarmee laat je zien dat je het gesprek serieus neemt, dat je over dingen nadenkt en dat je oprecht geĂŻnteresseerd en kritisch bent. En dat zullen ze ook van je verwachten als je eenmaal aan je nieuwe baan begint. Minstens zo belangrijk: zo krijg jij een goede indruk van de organisatie en kun je voor jezelf bepalen of je daarin past. Probeer er wel voor te zorgen dat je andere vragen stelt dan tijdens je eerste gesprek, tenzij je toen geen duidelijk antwoord kreeg.
Tip 4: Kun je een assessment verwachten? Bereid hem voor
Het kan goed zijn dat een assessment onderdeel is van je tweede gesprek. Denk daarbij aan een rollenspel, een persoonlijkheidstest, een IQ-test of het geven van een presentatie. Het is een methode van jouw toekomstige werkgever om te achterhalen of je echt beschikt over de juiste kennis en vaardigheden voor de functie waarop je solliciteert. Ook een assessment kun je voorbereiden. Google eens op de test die je gaat doen en je vindt zo een aantal oefentests en oefeningen die je kunt doen. Ook kun je je stokdove buurvrouw vragen of je je verhaal een keer tegen haar mag vertellen. Vindt ze vast niet erg. Heeft zij daar toch helemaal geen zin in? In de spiegel praten is ook een goede optie.
Tip 5: Let op je houding, je lichaamstaal en je presentatie
Net als bij je eerste sollicitatiegesprek is het nu ook belangrijk dat je goed op je lichaamstaal en houding let. Je zit waarschijnlijk met nieuwe mensen aan tafel, dus bij hen maak je een eerste indruk. En die telt, meer dan je misschien zou verwachten. Natuurlijk wil je zelfverzekerd overkomen, een actieve en luisterende houding aannemen en je interesse tonen. Daarnaast kleed je je natuurlijk weer net zo passend als tijdens je eerste gesprek en zorg je ervoor de je er goed verzorgd uitziet.
En onthou: niets zo ontwapenend als een lach (nee, geen grote hinnikende schaterlach op een ongepast moment), maar jouw glimlach laat anderen ontspannen en stelt ze op hun gemak. Plus, jij komt er zelfverzekerder door over. Win-win dus.
Tip 6: Onderhandelen? Zorg dat je er klaar voor bent
Zorg ervoor dat je vóór je tweede gesprek goed hebt nagedacht over je salariswensen, het aantal uren dat je wil werken etc. Alle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden dus. Want het kan zo maar zijn dat die zaken ook ter sprake komen. Wanneer zou je kunnen of willen beginnen? Waar heb jij behoefte aan? Wat zijn voor jou belangrijke randvoorwaarden? Wat voor onkosten vergoedt de organisatie wel of niet? Ook dit soort zaken hoort bij een 2e gesprek, dus denk daar van tevoren goed over na. Vergelijk deze functie eens met andere vacatures, heb het erover met iemand in je netwerk die er kijk op heeft, of zelf net een succesvolle sollicitatieprocedure heeft doorlopen.
Tip 7: Sluit het gesprek goed af
Komt het gesprek duidelijk ten einde? Blijf dan niet zitten afwachten totdat je wordt bedankt en vriendelijk wordt weggestuurd. Ook jij mag het initiatief nemen om het gesprek af te ronden. âVolgens mij hebben we zo ongeveer alles wel besproken, toch? Ik weet in ieder geval wel wat ik wil weten, leuk. Dank voor het fijne gesprek, ik heb er zin in. Zijn er nog andere dingen die we nu willen bespreken? Anders wens ik je/u/jullie veel wijsheid toe en hoor ik het graag.â Met een dergelijke formulering ben je vriendelijk en hou je de opties open, maar toon je wel initiatief. En een stukje gepaste assertiviteit kan echt geen kwaad, dus wees daar niet bang voor.
Tip 8: Na afloop van het gesprek
Ben jij enthousiast en kun je niet wachten tot je aan de slag mag? Dan zul je even geduld moeten hebben dat je hopelijk toekomstige werkgever de andere kandidaten heeft gezien en een keuze heeft gemaakt. Ben jij het geworden? Doet de organisatie je een aanbod en komen jullie er samen uit? Dan kun je binnenkort beginnen. Gefeliciteerd!
Ben jij nou na je tweede gesprek zelf toch niet meer zo enthousiast en wil je afzien van de baan? Laat dat dan weten aan je contactpersoon. Het kan zomaar zijn dat zij dan andere overwegingen gaan maken. Word je aangenomen, maar kun je het aanbod om welke reden dan ook toch niet accepteren? Sla het dan op een correcte en professionele manier af. Ook dat hoort bij het sollicitatieproces. En mocht de organisatie toch voor een andere kandidaat kiezen? Their loss. Maar jij hebt in ieder geval wel weer nuttige ervaring opgedaan, die je helpt bij een volgend gesprek.
Hopelijk helpen deze 8 stappen je bij het voeren van je tweede sollicitatiegesprek. Hoe dan ook, heel veel succes! Heb je nog geen vacature gevonden, maar sta je te trappelen om aan de slag te gaan? Kijk eens op onze vacaturepagina. Wie weet zit daar iets voor je tussen! Wij helpen je graag met het vinden van jouw droombaan!