Pesten op het werk tip 1: Zeg er meteen wat van.
Best lastig om assertief te zijn als je ât niet van huis uit hebt meegekregen. Toch is het ât allerbeste er meteen iets van te zeggen als je het idee hebt dat je gepest wordt op je werk. Door de pestkop direct te confronteren met zijn gedrag, kan de lol van het pesten er snel af zijn. Pestkoppen komen namelijk vaak weg met hun pesterijen omdat hun beoogde doelwit er niets van zegt, uit angst om als te snel aangebrand type of ouwe zeur te worden weggezet.
Pesten op het werk tip 2: Blijf kalm en rationeel
Pesters kicken erop anderen emotioneel te manipuleren. Je neemt ze de wind uit de zeilen door je emoties juist niet te tonen (hoe moeilijk ook). Als je hen aanspreekt op hun gedrag, doe dat dan op een kalme en beheerste manier. Woedend of verdrietig reageren is voor de pestkop een teken dat ie âbeetâ heeft en de juiste collega heeft gekozen om te pesten. Bedenk ook dat pesters veelal de weg van de minste weerstand kiezen; het pesten moet ze niet teveel moeite kosten.
Pesten op het werk tip 3: Hou een pestdagboek bij
Om welles-nietes discussies te voorkomen, is het verstandig aantekeningen te maken van het pestgedrag. In een dagboek, op je laptop, telefoonâŚwhatever. Noteer naam van de pestkop, wat er gezegd of gebeurd is, welke collegaâs erbij waren, waar en wanneer er gepest werd. Bewaar pesterige mails, briefjes, sticky notes en Whatsappjes. Zo bouw je een dossier op waar niemand omheen kan. De pestkop niet. En ook je direct leidinggevende, werkgever of â mocht het ooit zover komen â een advocaat niet.
Pesten op het werk tip 4: Blijf gefocust op je werk
Gepest worden op het werk kan leiden tot flinke lichamelijke en geestelijke klachten. Je gaat minder presteren, bent sneller moe, eerder geĂŻrriteerd en hebt de neiging je werkplek â en indirect dus de pestkop â te mijden. Voor veel slachtoffers van langdurige pesterijen ligt een burn-out op de loer. Zaak is om je koppie er bij te houden â jawel, daâs makkelijker gezegd dan gedaan - en gefocust te blijven op je taken zodat je leidinggevende, collegaâs of werkgever je niets kunnen verwijten.
Pesten op het werk tip 5: Kaart het aan bij je manager of werkgever
Vertel je manager wat er speelt. Is die manager nou net de pestkop? Zoek het dan hogerop binnen de organisatie. Hou het in ieder geval niet voor je. Pesten op het werk valt volgens de Arbowet namelijk onder psychosociale arbeidsbelasting. En jouw werkgever is wettelijk verplicht om deze vorm van arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken. Doet ie dat niet of te weinig? Dan heb je alle recht om een advocaat in de arm te nemen.
Pesten op het werk tip 6: Praat erover
Praten met mensen die je vertrouwt, kan je helpen te leren omgaan met pestgedrag op je werk. Stort je hart uit. Bespreek je twijfels en emoties. Zoek steun bij familie, kennissen en vrienden. Schaam je er niet voor dat je op je werk gepest wordt; het heeft namelijk niets met jouw persoonlijkheid of functioneren te maken.
Pesten op het werk tip 7: klaag niet op social media
Het is zeer verleidelijk om even lekker stoom af te blazen op sociale media. En al helemaal als je opbeurende reacties terugkrijgt. Maar je hart luchten is per definitie altijd emotioneel âgeladenâ.
En emotioneel reageren is voor de pestkop nou juist de brandstof om door te gaan met zân pesterijen (zie tip 2).
Natuurlijk willen wij je graag helpen als je gepest wordt op je werk. Samen oplossingen zoeken is immers makkelijker dan in je eentje. En het voordeel is: bij ons mag je klagen. Emotioneel worden.
Bel ons als je er aan toe bent. Plannen we een afspraak in. Bij ons op kantoor of elders.