In deze blog leggen we je graag uit wat onze verwachtingen zijn, maar ook wat onze opdrachtgevers zoeken in een interim justitieel verpleegkundige. Sta je al geregistreerd in het BIG-register en wil je het liefst meteen aan de slag? Dan helpen wij je graag met het vinden van de juiste werkplek.
Wat doet een justitieel verpleegkundige?
Als justitieel verpleegkundige voer je dezelfde taken soorten taken uit als in de ‘normale’ verpleegkundige. Dat betekent dat je je vooral bezighoudt met de lichamelijke en psychiatrische zorg van patiënten. Maar er is één groot verschil: je werkt met gedetineerden, die om uiteenlopende redenen zijn gearresteerd. De omgeving waar een justitieel verpleegkundige werkt, is daarom flink anders dan bij meer reguliere instellingen. Je staat meer op de achtergrond en bent niet zelf constant in contact met patiënten. Wat natuurlijk wel overeenkomt, zijn de verpleegkundige taken die je tijdens je diensten uitvoert.
Meer afstand tot patiënten
Anders dan bij bijvoorbeeld een ggz-instelling, komen patiënten niet persoonlijk bij je langs voor verzoeken tot medische hulp. De verzoeken worden nog wel door de gedetineerde gedaan, maar deze worden op afstand ingediend. De aanvragen kunnen voor medicatie zijn die een gedetineerde gebruikt, maar ook voor een behandeling van geestelijke of lichamelijke gezondheidsklachten. In sommige gevallen zul je ook doorverwijzing doen.
Het verschil tussen een justitieel en forensisch verpleegkundige
Deze functie heeft wel wat overeenkomsten met forensische verpleegkunde, maar er is een duidelijk verschil. Als forensisch verpleegkundige krijg je te maken met patiënten die zowel slachtoffer als dader van geweld kunnen zijn. De locaties waar je deze slachtoffers behandelt, lopen sterk uiteen. Dat kan in het ziekenhuis zijn, in de wijkverpleging, of in een verpleeghuis voor ouderen. Als forensisch verpleegkundige help je bij het uitvoeren van forensisch medisch onderzoek. Tijdens de zorg van de patiënt worden feiten verzameld die later als bewijsmateriaal kunnen dienen.
Het verschil met forensische verpleegkunde is dat je als justitieel verpleegkundige niet met slachtoffers werkt, maar alleen met daders. Tijdens je diensten werk je namelijk met gedetineerden, mensen die al zijn gearresteerd. Uiteraard is het bieden van zorg aan deze patiënten jouw prioriteit.
Wat zijn de taken van een justitieel verpleegkundige?
Als justitieel verpleegkundige is het jouw doel om mensen fysieke en mentale hulp te bieden. Het is niet aan jou om te weten wat iemand gedaan heeft; het is jouw taak om ze te helpen. Bij medische vragen ben jij namelijk het eerste aanspreekpunt. Omdat je veel zelfstandig werkt, is het belangrijk dat je sterk in je schoenen staat. Samen met collega’s bepaal jij wat prioriteit heeft en wie van het team welke verzoeken oppakt.
Als justitieel verpleegkundige ben je onder andere verantwoordelijk voor het:
- Zelfstandig uitvoeren van spreekuren;
- Zelfstandig voeren van intakes;
- Verrichten van uiteenlopende verpleegkundige taken;
- Stellen van diagnoses;
- Leveren van verpleegkundige zorg;
- Klinisch redeneren waarom bepaalde beslissingen genomen worden;
- Uitvoeren van administratieve taken.
Hoe word je justitieel verpleegkundige?
Er zijn twee manieren om justitieel verpleegkundige te worden:
- Door als verpleegkundige ervaring op te doen binnen afdelingen van justitie of in de psychiatrie.
- Door de hbo-opleiding Justitieel Verpleegkunde te hebben afgerond.
In het algemeen is de hbo-opleiding Justitieel Verpleegkunde natuurlijk een sterke basis. Als je een algemeen hbo-verpleegkunde diploma hebt, dan hoef je niet per se al eerder in een justitiële inrichting te hebben gewerkt, maar het kan zeker geen kwaad. Zo kunnen sommige opdrachtgevers er de voorkeur aan geven als je al ervaring hebt binnen een penitentiaire inrichting (PI) of in de psychiatrie.
Welke opleiding is verplicht voor justitieel verpleegkundige?
Als je geen hbo-diploma hebt behaald, maar wel een mbo-verpleegkunde diploma op zak hebt, ben je ook welkom om te solliciteren. Zeker als je al ervaring hebt opgedaan binnen een justitiële instelling. Aan de hand van jouw precieze ervaring kunnen we kijken of je een goede match bent, dus neem vooral contact met ons op.
Het is dus niet verplicht om de opleiding tot verpleegkundige op hbo-niveau te hebben afgerond, maar met een hbo-opleiding weten we zeker dat je op het juiste verpleegkundig niveau zit. Het is daarnaast wel verplicht om BIG-geregistreerd te zijn. Vanuit Joinuz kijken we altijd naar waar jouw krachten liggen om zo de juiste instelling voor jou te vinden!
Welke PI'S zijn er in Nederland?
Penitentiaire inrichtingen, of PI's, zijn door de overheid beheerde instellingen, waar gedetineerden hun opgelegde straf uitzitten. In Nederland zijn er verschillende penitentiaire inrichtingen. In totaal zijn er 28 PI's in Nederland, plus nog een locatie in het Caribisch gebied. Naast de PI zijn er ook er ook 4 Penitentiair Psychiatrische Centra (PPC). In deze centra ligt de focus op de psychische zorg van gedetineerden.
Wat verdient een justitieel verpleegkundige?
Natuurlijk is je salaris altijd conform de cao. Wat dat precies betekent voor wat er op je loonstrookje komt te staan, kan afhangen van de locatie waar je aan de slag gaat. We zorgen er altijd voor dat je salaris past bij jouw ervaring, kwaliteiten en vaardigheden. Daarnaast tellen je opleiding en werkervaring zeker mee.
Wat kun je verder van Joinuz verwachten?
Naast een goed salaris zijn er meer zaken die Joinuz voor je regelt. Je krijgt o.a.:
- Een reiskostenvergoeding en in sommige gevallen de mogelijkheid tot een leaseauto;
- Een goede pensioenregeling;
- Toegang tot ons bedrijfsfitnessplan (ter waarde van € 25 per maand);
- Toegang tot vakgerelateerde opleidingen;
- Een op maat gemaakt opleidingsprogramma via de Joinuz Academy.
Via Joinuz aan de slag als justitieel verpleegkundige
Heb je eerder ervaring opgedaan als justitieel verpleegkundige? Of heb je relevante verpleegkundige ervaring en wil je nu specifiek als justitieel verpleegkundige aan de slag? Goed om te horen! Bij Joinuz zoeken we namelijk regelmatig justitieel verpleegkundigen voor verschillende opdrachtgevers. Hou onze vacatures voor justitieel verpleegkundigen in de gaten voor een up-to-date overzicht. Wie weet vind je daar meteen al een functie die jou op het lijf is geschreven.
Ben je enthousiast geworden en wil je direct met ons sparren over de mogelijkheden? Neem dan vooral contact met ons op. We horen graag van je.