Van continentieverpleegkundige naar verpleegkundig specialist

Mijn naam is Chantal Velu en ben verpleegkundig specialist AGZ. Na mijn opleiding HBO-V ben ik in het ziekenhuis gaan werken. Na 12 jaar als Continentieverpleegkundige gewerkt te hebben en twee kinderen rijker, werd het in 2018 tijd voor een volgende stap in mijn professionele ontwikkeling. De masteropleiding Verpleegkundig Specialist sloot goed aan op mijn wensen voor de toekomst. In september 2018 ben ik gestart met de opleiding tot Verpleegkundig Specialist en in september 2020 heb ik de opleiding afgerond. Na 18 jaar werkzaam te zijn geweest in een ziekenhuis besloot ik, na het afronden van de opleiding, mijn werkgebied te veranderen. De ouderenzorg had mijn aandacht getrokken en Joinuz heeft mij de kans gegeven om deze switch vorm te geven. Samen met mijn collega Shukriya Ariamal ben ik verantwoordelijk voor de medische zorg van cliƫnten.

Intern doorgroeien naar regiebehandelaar

Hoi ik ben Shukriya Ariamal, collega van Chantal. Ik ben sinds 2018 Verpleegkundig Specialist. Hiervoor was ik 2 jaar als HBO-Verpleegkundige werkzaam in de ouderenzorg, waar ik de kans kreeg om de masteropleiding Verpleegkundig Specialist, intern, te kunnen doen. Na twee jaar als Verpleegkundig Specialist werkzaam te zijn geweest binnen deze organisatie, kreeg ik via Joinuz een mooi aanbod om mijn rol als Verpleegkundig Specialist verder te ontwikkelen. Ik werd hierbij regie behandelaar van 48 cliƫnten, binnen stichting WilgaerdenLeekerweidegoep (sinds januari 2020). Als regiebehandelaar ben je verantwoordelijke voor alle medische zorg op huisarts niveau, binnen jouw eigen behandellocatie. Omdat ik zwanger ben en over 2 weken met verlof ga, is Chantal op mijn locatie nu ingewerkt, zodat zij mij waar kan nemen wanneer ik met verlof ben.

Werkzaam binnen de tak van de ouderenzorg

Wilgaeredenleekerweidegroep is een organisatie in West-Friesland en heeft als doelgroepen de ouderenzorg en de verstandelijk gehandicaptenzorg. Wij zijn beide werkzaam binnen de tak van de ouderenzorg. Onze hoofdlocatie is de Wilgenhof, dit is een behandellocatie. Binnen de ouderenzorg zijn behandellocaties, waar de verpleegkundig specialist als regiebehandelaar fungeert en niet behandellocaties, waar de huisarts medisch verantwoordelijk is. Binnen de niet behandellocatie is ook een verpleegkundig specialist aanwezig, alwaar deze een adviserende rol richting de huisarts heeft.

De medische zorg wordt in de avond, de nacht, op feestdagen en in het weekend door de medische dienst gewaarborgd. Hierbij zijn alle verpleegkundig specialisten in dienst van de WilgaerdenLeekerweide groep betrokken. De dienstdoende verpleegkundig specialist wordt bij calamiteiten gebeld.

Ouderenzorg

Een dag als Verpleegkundig Specialist binnen de ouderenzorg

Maandagochtend 8:30 uur. Het weekend is voor de cliƫnten van de Wilgenhof rustig verlopen. Er hebben geen calamiteiten plaatsgevonden en de dienstdoende verpleegkundig specialist is niet gebeld. De ochtend begint met koffie zetten, want zonder goede koffie geen goed begin van de werkdag. Vervolgens worden de rapportages van de zorg gelezen. Hoe zijn de cliƫnten het weekend doorgekomen, zijn er nog bijzonderheden waar naar gevraagd moet worden tijdens de geplande visite etcetera.

Om 9:00 uur gaat de verpleegkundig specialist langs de verschillende woongroepen om de wonden ronde te doen. De wonden ronde houdt in dat op een vast moment in de week bij desbetreffende cliĆ«nten alle wonden, plekjes en vlekjes bekeken, behandeld en geĆ«valueerd worden. Een van de cliĆ«nten wordt sinds twee weken behandeld voor een wond met geelbeslag op het voorhoofd. Als behandeling is hiervoor een hydrocolloĆÆdpleister ingezet. Tijdens de evaluatie wordt gezien dat de pleisters zijn werk goed heeft gedaan, omdat de wond kleiner is geworden en het gele beslag is afgenomen. Dit kunnen we objectiveren, doordat aan het begin van de behandeling fotoā€™s zijn gemaakt. Het plan is om nog een week te behandelen, waarna we weer evalueren. Een volgende cliĆ«nt blijkt volgens de verpleging een plekje op de billen te hebben. Wanneer de verpleegkundig specialist op de kamer arriveert om dit te bekijken, weigert cliĆ«nt zijn billen te tonen. De zorg belooft een foto te maken van de betreffende plek.

11:00 uur wordt de artsenvisite gelopen. Hierbij wordt de verpleegkundige van de betreffende woongroep gevraagd naar bijzonderheden. Ook wordt tijdens de visite ingezette behandeling geƫvalueerd. Op woongroep 3 wordt een cliƫnt met regelmatig hoge bloedsuikers, bij bekend diabetes type 2, geƫvalueerd. Er blijkt sprake van een goed effect van de ingezette behandeling (insuline) op de bloedsuikers.

12:30 uur lunchtijd. Van brood, tomaat, mozzarella en pesto worden overheerlijke tostiā€™s gemaakt. Tijdens de lunch wordt door de verpleging gebeld over een cliĆ«nt met ernstige buikpijnklachten. Er wordt gevraagd of ik langs wil komen om de cliĆ«nt te beoordelen.

12:45 uur wordt cliƫnt gezien. De pijn wordt veroorzaakt door een bekende beknelde liesbreuk, waarvoor expectatief beleid met adequate pijnstilling is afgesproken met de chirurg. De pijnstilling wordt gegeven door de verzorging, met goed resultaat.

13:30 uur gedragsoverleg. Vanwege de coronamaatregelen, wordt dit overleg via Microsoft Teams gedaan. Hierbij zijn wij als regiebehandelaar aanwezig en verder de betrokken psycholoog, fysiotherapeut, ergotherapeut en de verpleging. Volgens de agenda worden meerdere cliƫnten met probleemgedrag bij dementie besproken. Vandaag staat onder andere op de agenda een man die sinds opname (twee weken), geagiteerd gedrag vertoont met agressie, bij vergevorderde dementie. Er is reeds in overleg met de specialist ouderengeneeskunde gedragsmedicatie ingezet (psychofarmaca). Vandaag worden het effect en de bijwerkingen geƫvalueerd. Cliƫnt blijkt goed te reageren op de ingezette therapie, naast de niet medicamenteuze interventies, zoals benaderen volgens benaderingsplan, verzorging door twee personen, prikkels mijden, bij beginnende agitatie uit woonkamer verwijderen. Om agitatie te voorkomen en wat comfort te bieden wordt de favoriete muziek gedraaid en cliƫnt met rust gelaten. Dit overleg duurt ongeveer anderhalf uur. Notulen worden door de psycholoog gemaakt en in het dossier verwerkt.

15:00 uur. De rapportages worden verwerkt in het medisch EPD en in het zorg EPD. Ook wordt met de specialist ouderengeneeskunde gebeld, om het effect van de behandeling met insuline op de cliƫnt met diabetes type twee te bespreken. Ook wordt de cliƫnt met de gedragsmedicatie, uit het gedragsoverleg besproken.

16:00 uur. De koffie wordt gezet en we willen net even een bakkie doen als de telefoon gaat. Een cliƫnt op een andere behandellocatie (waarvoor wij bereikbaarheidsdienst hebben) heeft een branderige plas en gedraagt zich anders dan normaal. De verpleging heeft de urine gestript, waaruit blijkt dat een blaasontsteking hiervan de oorzaak kan zijn. Cliƫnt is bekend met dit gedrag bij een blaasontsteking. Na heteroanamnese met de verpleging wordt besloten dat de urine op kweek moet en alvast gestart gaat worden met een antibioticakuur.

17:15 uur. We dragen de bijzonderheden over aan de dienstdoende verpleegkundig specialist en de dag zit erop!

Wil je graag meer weten over detachering binnen de zorg? Ontdek dan hier de voordelen.

Ben je benieuwd naar onze actuele vacatures in de zorg? Bekijk ze hier. Zit er een baan bij waar je meer over wil weten? Bel of mail ons en we vertellen het je graag!