Wat is een zzp'er in de zorg?

Een zzp’er in de zorg is iemand die als zelfstandige ondernemer aan de slag gaat in de zorg. Waar je in loondienst bij een vaste werkgever werkt, kun je als zzp’er zelf opdrachten aannemen. Dit zorgt voor vrijheid: je hebt meer in handen waar je werkt, hoeveel uur je werkt en je spreekt samen met je opdrachtgever een uurtarief af. Als zzp’er in de zorg heb je meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheden. Zo regel je zelf je financiële zaken, maar moet je ook rekening houden met je vakantiedagen, verzekeringen en je pensioen. Een zzp’er in de zorg heeft misschien minder zekerheid dan iemand die in loondienst werkt, maar je krijgt er veel vrijheid voor terug. Dat is iets wat veel zzp’ers in de zorg aanspreekt. Daarnaast geef je jezelf de kans om je carrière helemaal in te vullen zoals jij die voor je ziet.

Het belang van ervaring in de zorg

Je kunt niet zomaar als zzp'er in de zorg beginnen. Het is belangrijk dat je voldoende ervaring hebt opgedaan binnen je vakgebied. Onze tip: werk eerst minstens een paar jaar in loondienst, zodat je voldoende kennis en vaardigheden in huis hebt. Zo kun je jouw expertise aantonen. Want het is wel belangrijk dat je jezelf kunt bewijzen als zzp’er. Daarnaast kun je zo eerst een netwerk van waardevolle contacten opbouwen. Dat netwerk heb je hard nodig wanneer je als zzp’er op zoek gaat naar je eigen opdrachtgevers.

Als zzp'er werken in de zorg: de voordelen

Als zzp'er werken in de zorg heeft verschillende voordelen:

  • Vrijheid: Als zzp’er heb je veel vrijheid. Jij bepaalt bij wie je wel en niet werkt en welke opdrachten je aanneemt. Je bepaalt daarbij je eigen agenda en deelt je eigen tijd in. Een weekje weg? Dat heb je zelf in de hand.
  • Afwisseling: Door de vrijheid om zelf je opdrachten te kiezen, heb je ook in de hand hoe afwisselend je werk is. Zo kun je zelf kiezen of je met meerdere cliënten werkt, je focust op één cliënt of dit juist afwisselt. Zo kun je een gevarieerde werkweek creëren.
  • Uurtarief: Jij bepaalt je uurtarief zelf, wat betekent dat je je inkomen ook meer zelf in de hand hebt. Natuurlijk moet je wel rekening houden met wat andere zzp’ers in de zorg vragen, met wat past bij jouw functieprofiel en met bepaalde eisen vanuit de overheid.

Klaar om deze vrijheid te omarmen? Joinuz legt je hieronder uit waar je allemaal rekening mee moet houden. Op die manier kun jij het een en ander afstrepen voordat je officieel aan de slag gaat als zzp’er in de zorg!

Het opzetten van je eigen onderneming

Als zzp'er in de zorg ben je niet alleen een zorgprofessional, maar ook een ondernemer. Bij het opzetten van je eigen onderneming komen ook administratieve werkzaamheden om de hoek kijken.

Om te kunnen starten als zzp’er moet je je registreren bij de Kamer van Koophandel. Kies de rechtsvorm die past bij jouw onderneming en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle relevante belastingregels. Voor het beheer van je financiën en het invullen van je belastingaangiften kan het zeker helpen om een boekhouder in de hand te nemen. Je boekhouding kan namelijk ingewikkelder zijn dan je denkt. Door deze zaken uit te besteden kun je veel tijd, moeite en frustraties besparen, wat het meer dan waard maakt.

Hoe schrijf je je in bij de KVK als zzp'er in de zorg?

Als je als zzp’er in de zorg start, moet je je net als andere zzp’ers bij de KVK registreren. Deze inschrijving kost € 80,10 en verloopt als volgt:

  1. Bedenk een bedrijfsnaam. Onder deze naam zal jij te vinden zijn bij de KVK.
  2. 2. Kies een rechtsvorm. Als zzp’er werk je meestal als eenmanszaak.
  3. Maak een afspraak bij de KVK. Om je inschrijving definitief te maken moet je langskomen bij de KVK. Hiervoor is een afspraak verplicht, deze kun je online inplannen. Neem hiervoor het volgende mee: je persoonsgegevens, een identiteitsbewijs, contactgegevens van je bedrijf, een omschrijving van je bedrijfsactiviteiten en in welke branche je gaat ondernemen. Natuurlijk ben jij iemand van een gedegen voorbereiding en regel je deze zaken ruim op tijd. Maar hou er rekening mee dat je je inschrijving doet:
    1. Minimaal één week voordat je start met je bedrijf, of:
    2. Maximaal één week nadat je gestart bent met je bedrijf.


Hoe schrijf je als zzp’er in de zorg in bij de Inspectie?

Vanaf 1 januari 2022 hebben zzp’ers in de zorg een meldplicht bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Naast dat je je hiervoor moet aanmelden, word je ook vermeld in het Zorgaanbiedersportaal. Alle zorgaanbieders zijn te vinden op dit openbare register. Om je hiervoor in te schrijven heb je eerst een eHerkenning nodig. Als zzp’er kun je je eHerkenning regelen via ZZP-erindezorg.nl.

Inschrijven BIG-register

Werk je als verpleegkundige in de gezondheidszorg? Dan kun je niet zonder een BIG-registratie aan het werk. Vanaf verpleegkundige niveau 4 is het namelijk verplicht om je na afronding van je studie in te schrijven in het BIG-register. In dit register worden jouw medische bevoegdheden opgeslagen. Dit register komt voort uit de Wet op Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Je moet je registratie elke 5 jaar vernieuwen.

Het vinden van opdrachtgevers

Zo. Je bent klaar om de stap naar zelfstandig ondernemerschap te zetten, maar nu moet je nog op zoek naar potentiële opdrachtgevers in de zorgsector. Waar vind je die? Onze tip: maak vooral gebruik van je professionele netwerk of breid dit uit door deel te nemen aan branche-evenementen en conferenties. Daarnaast is een bureau als Joinuz de perfecte manier om opdrachten te vinden. Wil je aan de slag via Joinuz? Check onze vacatures in de zorg of neem contact met ons op!

Hoe zit het met verantwoordelijkheden als zzp'er in de zorg?

Als zzp’er heb je naast een hoger inkomen, meer autonomie en meer flexibiliteit ook een aantal extra verantwoordelijkheden. Hieronder gaan we de belangrijkste voor je langs. Zeker wanneer je de overstap maakt van loondienst naar zelfstandig ondernemen is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van je nieuwe verantwoordelijkheden als zzp’er.

Het belang van verzekeringen

Als zzp'er in de zorg is het van groot belang dat je de juiste verzekeringen afsluit. De aansprakelijkheidsverzekering is één van de belangrijkste verzekeringen voor een zzp'er. Met deze verzekering dek je eventuele schadeclaims die het gevolg kunnen zijn van jouw handelen, hoe voorzichtig je ook bent. We kunnen ook aanraden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze is specifiek gericht op eventuele fouten of nalatigheid in je werk.

Als laatste raden we je aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als zzp'er ben je niet automatisch verzekerd bij ziekte of letsel. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt je financiële bescherming als je (tijdelijk) niet in staat bent om te werken.

Het beheren van financiële zaken

Als zzp'er in de zorg ben je verantwoordelijk voor je eigen financiële zaken. Hierbij is het belangrijk én handig een aparte zakelijke rekening te hebben, zodat jij je inkomsten en uitgaven gescheiden kunt houden van je persoonlijke financiën. Zo heb je een handig overzicht voor je driemaandelijkse btw-aangifte en je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Daarnaast is het belangrijk om een goede boekhouding te hebben. Hou je facturen, bonnetjes en andere belangrijke documenten daarom zorgvuldig bij en registreer al je inkomsten en uitgaven. Tegenwoordig bestaat er ook handige boekhoudsoftware die je hierbij helpt. Zoals we al eerder zeiden, kan het ook slim zijn om een boekhouder in te huren. Een boekhouder kan je ondersteunen bij je financiële administratie. Zo voorkom je eventuele fouten in je boekhouding.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen administratie

Waar je als zzp’er in de zorg minder tijd kwijt bent aan het bijhouden van cliënten of patiëntenadministratie, heb je deze tijd nodig voor het doen van de administratie van je eigen onderneming. Je moet je eigen uren goed bijhouden, je facturen op tijd versturen en je belastingaangifte regelen. Je ontkomt er niet aan dat je sommige administratieve zaken zelf moet oppakken.

Wat verdient een zzp'er in de zorg?

Als zzp'er in de zorg hangt je inkomen af van een aantal factoren. Het aantal uren dat je werkt en kunt factureren, maar ook je uurtarief bepaalt uiteindelijk wat je in een maand kunt factureren. Je inkomen kan hierdoor als zzp’er iedere maand anders zijn. Over het algemeen verdient een zelfstandige in de zorg meer dan een zorgprofessional in loondienst. Maar zoals bij alle functies is ook het uurtarief van een zzp’er in de zorg afhankelijk van de functie.

Wel heb je als zzp’er in de zorg de mogelijkheid een hoger uurtarief te vragen dan werknemers in loondienst, afhankelijk van verschillende factoren, zoals opleiding, ervaring, specialisatie en regio. Het is daarnaast belangrijk om hierbij een duidelijk beeld te hebben van je kosten, belastingverplichtingen en andere zakelijke uitgaven. Zo zorg je ervoor dat je je inkomsten effectief beheert en dat je financiële stabiliteit bereikt – en uiteindelijk toch de voordelen behoudt.

Je kunt ervan uitgaan dat het laagste wat een zzp’er in de zorg verdient, rond €35,- per uur ligt. Het maximum ligt rond €75,-, maar dit hangt erg af van de functie. Naast het uurtarief wordt er ook een tarief voor onregelmatige diensten afgesproken (ORT) en een kilometervergoeding.

Wil je meer weten over wat een zzp'er in de zorg verdient? Je leest er alles over in ons blog: Wat verdient een zzper in de zorg.

Via Joinuz als zzp'er aan de slag in de zorg

Heb je alles geregeld en ben je enthousiast over het idee om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan? Mooi! Bij Joinuz hebben we verschillende interessante opdrachtgevers waar jij als zzp’er bij aan de slag kunt gaan. Zo hoef je niet zelf op zoek te gaan en kun je snel je start maken. Check hiervoor onze vacatures in de Zorg.

Nog niet meteen dé functie gevonden die je zoekt? No worries! Als je wil sparren over je mogelijkheden, neem vooral lekker contact met ons op. Dan gaan we er samen naar kijken. We horen graag van je!