Wat is een zzp’er?
Eerst even een stapje terug: wat is een zzp’er eigenlijk? De afkorting ‘zzp’ staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’, oftewel een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Een ander woord voor zzp’er is freelancer. Als zzp’er werk je voor verschillende opdrachtgevers, zonder dat er sprake is van een dienstverband.
Het aantal zzp’ers in de gezondheidszorg neemt steeds verder toe. Hier zijn verschillende redenen voor waar we later op terugkomen. Vanuit de overheid zijn er regels opgesteld om als zelfstandig zorgprofessional te kunnen werken. Zo moet je voor sommige beroepen een BIG-registratie hebben of heb je een maximum uurtarief waar jij je aan moet houden. Voordat je de stap zet om als zzp’er in de zorg aan de slag te gaan, is het belangrijk dat je je goed inleest, zodat je weet wat er allemaal bij komt kijken.
Hoe word je zzp’er?
Overweeg jij als zzp’er in de zorg te gaan werken? Wees je er dan van bewust dat je je moet houden aan door de overheid opgestelde regels en wetten. Welke verplichtingen voor jou gelden zijn afhankelijk van jouw specifieke zorgberoep. Daarnaast is het in Nederland verplicht om je bij de Kamer van Koophandel in te schrijven bij een bepaalde omzet. Er is dus wel een aantal stappen te zetten voordat je jezelf officieel zzp’er mag noemen.
Waarom werken als zzp’er in de zorg?
Een zzp’er in de zorg neemt zelf opdrachten aan en stemt samen met de opdrachtgever een tarief af. Als zzp’er in de zorg heb je meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheden. Zo regel je zelf zaken zoals je vakantiedagen, verzekeringen en het pensioen.
Wat verdien je gemiddeld als zzp’er in de zorg?
Het uurtarief van een zzp'er in de zorg is afhankelijk van verschillende factoren, zoals opleiding, ervaring, specialisatie en regio. Over het algemeen verdient een zelfstandige in de zorg meer dan een zorgprofessional in loondienst . Het uurtarief van een zzp’er in de zorg is afhankelijk van de functie. Zo is het laagste wat een zzp’er in de zorg verdient rond de €35 per uur en het maximum rond de €75. Naast het uurtarief wordt er ook een tarief voor onregelmatige diensten afgesproken (ORT) en een kilometervergoeding . Je inkomen als zzp’er kan natuurlijk iedere maand anders zijn, omdat dit afhankelijk is van je opdrachten.
De voor- en nadelen op een rijtje
Werken als zelfstandige zorgprofessional geeft zowel voor- als nadelen. Welke dit zijn, lees je hieronder:
De voordelen van werken als zzp'er in de zorg
1. Vrijheid
Als zzp’er in de zorg heb je veel vrijheid. Jij bepaalt je eigen agenda en deelt je eigen tijd in. Even een week ertussenuit? Dat heb je helemaal zelf in de hand . Daarnaast maak je zelf de keuze voor welke opdrachtgevers je wilt werken. Past een opdracht niet helemaal bij je, dan ben je vrij om hiervoor netjes te bedanken.
2. Veel afwisseling in je werk
Naast de vrijheid is het feit dat je veel afwisseling hebt in je werk een ander belangrijk voordeel. Zo werk je bijvoorbeeld de ene dag met meerdere cliënten, en de andere dag heb je weer focus op één persoon. Iedere dag is anders.
3. Je bepaalt je eigen uurtarief
Als zzp’er in de zorg bepaal jij je inkomen grotendeels zelf, want je hebt zelf in de hand hoeveel je per uur wil verdienen. Je hebt hierbij wel te maken met gemiddelde bedragen binnen je functieprofiel of bepaalde eisen vanuit de overheid. Zorg er dus wel voor dat je niet te hoog of te laag inzet.
De nadelen van werken als zzp'er in de zorg
Na het lezen van de bovenstaande voordelen denk je misschien direct: zzp’en in de zorg, dat wil ik ook! Er zijn alleen ook wel wat nadelen waarvan je op de hoogte van moet zijn voordat je deze stap zet.
1. Je moet veel zelf regelen
Als zzp’er in de zorg moet je veel zelf regelen. Je hebt geen HR-manager waar je op kunt terugvallen. Je bent verantwoordelijk voor het binnenhalen van je eigen opdrachten, het regelen van je administratie, je pensioen, je verzekeringen en scholing. Een behoorlijke lijst van verantwoordelijkheden en moet wel bij je passen.
2. Je werkt voornamelijk alleen
Je werkt tijdens opdrachten wel samen met andere zorgverleners, maar als het gaat om je eigen onderneming sta je er toch alleen voor. Je kunt wel sparren met andere zorgverleners of ervaringen uitwisselen met andere zelfstandige zorgprofessionals maar je moet het uiteindelijk toch alleen doen.
3. Je hebt minder zekerheid van inkomsten
Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van eigen opdrachten en word je alleen betaald voor de uren die je daadwerkelijk werkt. Jij bepaalt dus eigenlijk zelf je salaris. Bij ziekte en vakantie krijg je niet doorbetaald, en je hebt geen recht op bijvoorbeeld een WW-uitkering. Je moet zelf voor genoeg werk en inkomen zorgen zodat je een buffer opbouwt voor als het even wat minder gaat.
Ook kun je ervoor kiezen om gedetacheerd te worden via bijvoorbeeld Joinuz. Wij zorgen altijd voor opdrachten zodat je dat niet zelf hoef te doen. Zo heb je meer vastigheid.
4. Je bent verantwoordelijk voor je eigen administratie
Waar je als zzp’er in de zorg minder tijd kwijt bent aan het bijhouden van cliënten of patiëntenadministratie, heb je deze tijd nodig voor het doen van de administratie van je eigen onderneming. Je moet je eigen uren goed bijhouden, je facturen op tijd versturen en je belastingaangifte regelen. Natuurlijk kun je de hulp van een accountant inschakelen om je hierbij te helpen, maar je ontkomt er niet aan dat je altijd wat administratieve zaken zelf moet oppakken.
Al met al heeft werken als zzp’er in de zorg een heleboel voordelen. Je hebt over het algemeen een hoger inkomen, meer autonomie en meer flexibiliteit. Het is alleen belangrijk dat je je ook bewust bent van de nadelen voordat je de overstap maakt van loondienst naar zelfstandig ondernemen. Onderaan de streep is het belangrijkst dat jij kiest voor een manier van werken in de zorg die bij jou past.
Benieuwd welke vacatures in de zorg Joinuz momenteel heeft openstaan? Kijk gerust eens rond. Wil je meer weten over een bepaalde functie of heb je een vraag? We horen graag van je.